Kapusta kiszona czy kwaszona jest lepsza? Jedna działa antyrakowo i odchudza, druga udaje zdrową

Dodano:
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: freepik/ autor: timolina
Kapusta kiszona czy kwaszona? Która z nich jest zdrowsza i lepsza dla naszego organizmu? Tłumaczymy, po którą lepiej sięgać, by cieszyć się dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką. 

Często mylimy kapustę kiszoną z kapustą kwaszoną i odwrotnie. Jest to jednak duży błąd, ponieważ znacznie różnią się one od siebie – dotyczy to sposobu ich przygotowywania, ale również właściwości zdrowotnych. Wiele osób nie zdaje sobie jednak z tego sprawy, myśląc, że różnica polega tylko w nazwach tych produktów, których używają zamiennie. Tymczasem to kapusta kiszona jest tą, po którą warto sięgać w trosce o swoje zdrowie.

Która kapusta jest zdrowsza – kiszona czy kwaszona?

Choć nazwy są podobne, to są to dwa zupełnie inne produkty. Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji. Z kolei kapustę kwaszoną przygotowuje się poprzez zalanie jej octem, dosypanie cukru i przypraw (nie zachodzi proces fermentacji). Ocet, który przyspiesza kwaszenie, obniża jednak też wartość odżywczą tego warzywa. Kapusta kiszona z kolei jest istotnym produktem naszej diety pod względem wartości odżywczych.

Kiszenie nie ma więc nic wspólnego z kwaszeniem. Co więcej, niektórzy producenci do takiej kwaszonej kapusty dodają konserwanty, a więc podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety. Bez dwóch zdań można więc stwierdzić, że zdrowsza jest kapusta kiszona. Dietetycy zachęcają więc, by zamiast kapusty kwaszonej wybierać kapustę kiszoną – będzie miała ona zdecydowanie lepsze działanie na nasz organizm. Kapusta kwaszona jest bowiem pozbawiona wielu cennych dla naszego zdrowia właściwości, między innymi tak ważnych probiotyków. Zawiera również mniej witamin i składników mineralnych.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Zarówno sama kapusta kiszona, jak i domowy sok z kapusty kiszonej zawierają wiele właściwości prozdrowotnych. Są między innymi doskonałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza czy potasu. Taka kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, K, A, E, a także kwas foliowy i błonnik. Jest też świetnym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Jedzenie kiszonej kapusty wzmacnia działanie układu immunologicznego, a do tego zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego. Jest to przeciwutleniacz, który zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Dodatkowo kapusta kiszona posiada liczne związki, które działają w prewencji nowotworowej, jest więc uznawana za „warzywo przeciwrakowe”. Jest ona bogata w substancje przeciwutleniające, które są niezwykle istotne w profilaktyce nowotworów – niwelują działanie wolnych rodników. Naukowcy, którzy badali wpływ jedzenia warzyw na rozwój raka jelita grubego, doszli do wniosku, że spożywanie takiej kapusty przynajmniej raz w ciągu całego tygodnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 1/3. Jeśli z kolei je się ją 2-3 razy w tygodniu, to ryzyko zmniejsza się aż o 40 procent. Sprawdźcie, jak zrobić domową kapustę kiszoną.

Jedzenie kapusty kiszonej wspomaga też proces odchudzania

Kapusta kiszona jest produktem niskokalorycznym (100 g ma około 19 kcal), dlatego jej jedzenie jest polecane osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest ona bogata w błonnik pokarmowy, który powoduje zwiększenie uczucia sytości, a w konsekwencji zapobiega napadom wilczego głodu. Składnik ten reguluje też perystaltykę jelit. Co więcej, bakterie mlekowe, które są w niej zawarte, przyspieszają pasaż jelitowy, a w konsekwencji zapobiegają zaparciom. Należy pamiętać też o tym, że kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C i innych składników odżywczych, co wspiera ogólne zdrowie organizmu podczas procesu odchudzania. Zalet kapusty kiszonej jest jednak znacznie więcej, dlatego warto włączyć ją na stałe do swojego menu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...